תאורה חסכונית וחכמה


מאת: שני חיים- מנהל פיתוח תאורה חסכונית

עליית מחירי החשמל בעולם והפגיעה באיכות הסביבה הביאו את חברות התאורה לפיתוח אמצעי תאורה חסכוניים וחכמים. נורות בעלות דימר פנימי, נורות בעלות חיישני אור ויצור נטול כספית נוזלית הן רק חלק מהחידושים האחרונים בתחום זה. שני חיים, מנהל פיתוח התאורה החסכונית בחברת סמיקום לקסיס, סוקר את החידושים האחרונים מעולם התאורה החסכונית.

שימוש גובר בחשמל גורם לזיהום אוויר ברמה הלוקאלית ולהתחממות כדור הארץ ברמה הגלובלית. שיעור צריכת האנרגיה המשמעותי ביותר בקרב המגזר העסקי והפרטי מצוי במערכות התאורה והמיזוג. התאורה מהווה כ- 20% מחשבון החשמל במגזר הפרטי. צריכת האנרגיה הביתית בלבד מוסיפה כ- 16% לאפקט החממה וכאן מגיעה השאלה החשובה מכל - כיצד אנחנו יכולים לחסוך בצריכת האנרגיה.

אנו חשופים לתאורה כמעט 24 שעות ביממה. רוב חיינו עוברים במבנים מוארים. אחת הדרכים הבולטות כיום לחיסכון באנרגיה היא בעזרת נורות פלואורסנטיות קומפקטיות. לאחרונה קיימת מגמה חדשה בה משקיעות חברות התאורה מאמצי מחקר ופיתוח על מנת לייעל ולהתאים תאורה חסכונית לשימוש פרטי ומסחרי.

מדוע תאורה חסכונית?
משך חיי הנורה החסכונית גדול פי 8-10 מזה של נורות ליבון ומוערך בכ- 8,000 – 10,000 שעות עבודה לעומת 1,000 שעות עבודה בנורת ליבון. הנורות החסכוניות צורכות 20% מצריכת האנרגיה של נורות ליבון בזכות נצילות אורית גבוהה הרבה יותר ואי הפניית אנרגיה לחום. נוסף על כך, התאורה מהווה 10% מההרכב התרמי בחדר ומשפיעה על עוצמת מזוג האוויר. כאמור, התאורה החסכונית הנה "תאורה קרה" ולפיכך צריכת החשמל למזוג אוויר יורדת. הנורות החסכוניות עמידות הרבה יותר מנורות הליבון בפעולות ההדלקה והכיבוי ולכן מומלץ להתקין נורות אלו באזורים בהם מדליקים ומכבים את האור פעמים רבות.
גודל וגוון
בעבר, הנורות החסכוניות סבלו ממספר בעיות מרכזיות. גודלן וצורתן לא אפשרו שימוש ביתי הדורש עיצוב גופי תאורה קומפקטיים, הולמים וגוון תאורה חם. כיום המצב השתפר משמעותית ולאור המחקר והפיתוח המתחדשים כל העת, נורות חסכוניות כדוגמת נורות "יונדאי" ו"MEGAMAN" הן נורות הדומות במידותיהן ובעיצובן לנורות ליבון ואף קטנות מהן בעוד עוצמת ההארה שלהן שווה. גווני האור הקר שופרו, ופותחו גווני אור חם ואור יום המתאימים לשימוש ביתי, כנהוג במרבית בתי האב בישראל.

מניעת זיהום קרקע
הנורות החסכוניות החדשות עשויות חומרים ידידותיים לסביבה הן בשלב הייצור והן בסוף מעגל החיים שלהן. הנורות מצוידות בהגנת סיליקון המחליפה את שיטת הציפוי החומצי, ומגינה מפני שברים בזכוכית. כמו כן, הגנת סיליקון זו מונעת דליפת אדי כספית. בסיס הנורה עשוי פלסטיק, אינו מחליד ומשפר את המגע עם בית הנורה לאורך שנים. בחלק מהנורות בסיס זה מיוצר מפלסטיק ממוחזר אשר תורם עוד יותר לשמירה על איכות הסביבה.

חידושים טכנולוגיים בתאורה החסכונית
נורות עם עמעם
בעבר לא יכולנו להשתמש בעמעם (דימר) בנורות החסכוניות. החברות המובילות במשק העולמי בייצור תאורה חסכונית פיתחו טכנולוגית DIMMERABLE בעזרתה נורות יודעות להתחבר גם לכל סוגי העמעמים. מרבית הבתים התאורה לא רק משמשת ליצירת הארה אלה גם כאפקט עיצובי ולכן עמעום הנורות בעזרת עמעם הינו אלמנט הכרחי בעיצוב תאורת הבית. בנוסף, יותר ויותר בתים עוברים לבית חכם בעל יכולת התממשקות לנורות אלו.
פיתוח שבב חיסכון
טכנולוגיה חדישה מסייעת להגדיל את אורך חיי הנורות עד לכ-15,000 שעות עבודה, פי 15 מאורך חיים של נורת ליבון. שבב INGENIUM מושתל במעגל האלקטרוני ומחליף למעלה מ-10 רכיבים בהם נעשה שימוש במעגל נורת ליבון רגילה. שבב ה INGENIUM  צורך פחות אנרגיה מכל הרכיבים שהוא מחליף גם יחד. שבב זה גורם לדיוק בזמן החימום הראשוני וכך אורך חיי הנורה משתפר עד לכ- 15,000 שעות עבודה.
עמעם פנימי בגוף הנורה
חברת MEGAMAN העולמית משיקה בימים אלה את טכנולוגית  DorS DIMMING.נורות ייחודיות עם דימר פנימי בגוף הנורה המאפשר שליטה בעוצמת התאורה על ידי לחיצה על המתג. פיתרון זה מיועד למקומות שאין בהם עמעם אלא מתג הדלקה רגיל. בשיטה זו כל הדלקה וכיבוי של המתג בהפרש של 3 שניות מפחיתה את עוצמת האור בכ-30%. וכך מושגים ארבעה מצבי פעולה ורמות בהירות משתנות-  100%, 66%, 33%, 5%. הנורה מספיקה לכ- 600,000 הדלקות ולכ-10,000 שעות עבודה. סוג תאורה זו מתאים לבניה ירוקה המשלבת תאורת חוץ ותאורת פנים ו/או ליצירת תאורת אווירה.
נורות מבוססות חיישני תאורה אוטומטיים
טכנולוגיית SENSOR LIGHT עוסקת בנורות המצוידות בחיישני אור פנימיים. נורות אלו מאירות כאשר חשוך ונכבות כאשר מואר, באופן אוטומאטי. חיישני האור קולטים את עוצמת האור ומתאימים את עוצמת התאורה לפי הנדרש. עקרון זה דומה לתרמוסטט השומר על טמפרטורה קבועה. נורות הסנסורלייט מספיקות לכ- 12,000 שעות עבודה.
שימוש באמלגם
אמלגם הנו נתך מתכות המחליף את הכספית הנוזלית המצויה בנורות החסכוניות. חברת MEGAMAN עושה שימוש באמלגם, במקום בכספית נוזלית ביצירת הנורות שלה. השימוש באמלגם ידידותי לסביבה ובטוח יותר לשימוש, מונע שחרור כספית רעילה בעת תהליך הייצור ומפחית זיהום באדמה ובאספקת המים. במידה והנורה נסדקת או נשברת, לא מתנדפת הכספית לחלל הפנימי ובכך נורות אלו בטיחותיות יותר לשימוש.


הכותב הנו מנהל תחום התאורה החסכונית בחברת סמיקום לקסיס ומנהל מותג התאורה החסכונית  MEGAMAN 

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.